mcnews

Meest uitgebreide nieuwswebsite

Nieuws

De mooie kant van een begrafenis regelen

Als er iemand in je omgeving overlijdt, dan is dit heel verdrietig en pijnlijk. Je moet ineens hartstikke veel regelen rondom de uitvaart en dit is iets waar je dan misschien niet altijd op zit te wachten. Het is lastig en verdrietig om de uitvaart te regelen, maar het kan tegelijkertijd ook iets heel moois zijn. In deze blog zet ik een aantal redenen op een rij waarom de begrafenis regelen fijn en mooi is. 

Stilstaan bij de mooie herinneringen

Als je een begrafenis gaat regelen, sta je veel stil bij de overleden persoon. En hoewel dit lastig is, is dit ook een mogelijkheid om mooie stil te staan bij de mooie dingen. Je denkt tijdens dit proces automatisch veel terug aan deze persoon en de relatie die jullie hadden. Je kunt samen met vrienden en familie stilstaan bij alle mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld tijdens het schrijven van een speech, of het uitzoeken van muziek, zullen er veel mooie herinneringen naar boven komen. Doordat je zoveel stilstaat bij alle mooie momenten, kun je voor jezelf wellicht iets meer vrede vinden in het overlijden van deze persoon. Het is een goede manier om afscheid te nemen van hem of haar. 

Een begrafenis passend bij de overledene

Het is fijn dat we de mogelijkheid hebben om zelf de begrafenis van onze dierbare te regelen en de touwtjes in handen te hebben. Een begrafenis kan door veel verschillende elementen heel passend gemaakt worden voor de persoon die is overleden. Een begrafenisondernemer kan je helpen met het hele proces, maar uiteindelijk mag jij zelf of samen met andere nabestaanden de keuzes maken. Hierdoor kun je allerlei elementen, zoals de kist, de bloemen en de muziek die afgespeeld wordt, afstemmen op de overledene. Dit maakt een uitvaart extra bijzonder en extra mooi voor de nabestaanden. Hoewel het nog steeds heel verdrietig is, zullen ze troost kunnen halen uit al die afgestemde elementen. 

Rouwverwerking

Tot slot is het regelen van een begrafenis erg fijn voor de rouwverwerking. Door alle dingen die je moet regelen, ben je er veel mee bezig samen met andere nabestaanden. Dit zorgt ervoor dat je veel over de overleden praat en bijna wordt gedwongen om je verdriet onder ogen te zien. Hoe moeilijk dit ook is, dit helpt wel bij het verwerken van het verdriet. Bovendien kun je steun halen uit elkaar tijdens dit hele proces. Een mooie begrafenis zorgt ervoor dat je op een mooie manier afscheid kunt nemen van de overledene.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén