Meest uitgebreide nieuwswebsite

Nieuws

Verminder je risico op RSI

Heb jij altijd last van een pijnlijke arm als je aan het werk bent? Een pols die je bijna niet meer kan gebruiken? Of misschien chronische nekpijn? Dit zijn allemaal symptomen van RSI: Repetitive Injury Strain. RSI is een klacht die steeds vaker voorkomt, vooral onder zittende beroepen. Als je er eenmaal last van hebt is er een lange herstel periode nodig om het te genezen. Wil je dit niet? Lees in deze blog wat RSI is en hoe je het kan voorkomen.

Wat is RSI?

Zoals de naam al aangeeft, is RSI een blessure die ontstaat door herhaalde beweging. Dit kan door een beweging zijn die je simpel weg te vaak achter elkaar herhaalt of in de verkeerde positie uitvoert. Het kan daarom op veel verschillende plekken in het lichaam ontstaan en verschillende pijn geven. Wanneer je last van RSI hebt, is de doorbloeding in je spieren verminderd en dus is er minder zuurstof toevoer naar de spieren. Zuurstof zorgt ervoor dat je spieren niet verzuren. Je kent dit vast van het sporten: een tekort haan zuurstof zorgt daarna voor spierpijn. Zo zorgt ook het tekort aan zuurstof door RSI voor pijnlijke spieren. Vaak is dit een zeurende of stekende pijn. Aan het begin gaat deze pijn over als je stopt met werken, maar in een later stadium houdt deze veelal ook aan als je niet meer aan het werk bent.

Voorkomen van RSI

Onder het motto “liever voorkomen dan genezen”, is het van belang om het niet zo ver te laten komen dat je deze pijn altijd voelt. Mocht je al pijn voelen als je aan het werk bent, trek dan op tijd aan de bel. Met verschillende oefeningen kan je zorgen dat de pijn zich niet verder ontwikkeld. Maar nog beter zou zijn om nooit pijn te hoeven voelen als je aan het werk bent. Gelukkig kan je hier zelf veel aan doen! De belangrijkste oorzaak van RSI is een slechte werkplek. Werk je vaak op een laptop? Dan is het handig om een aantal RSI accessoires aan te schaffen. Koop bijvoorbeeld een externe muis en extern toetsenbord. Hierdoor staat er minder spanning op je armen/handen. Ook is een verhoging voor je laptop een slimme aanschaf. Met een laptopverhoging kan je rechtop zitten en toch goed op je scherm kijken, wat leidt tot minder last van je nek. Maar ook je verdere werkplek heeft veel invloed. Mensen bestaan in veel verschillende maten en vormen. Kies daarom voor een hoogte van je bureau die bij jou past. Ideaal is het om je benen in een hoek van 90 graden te kunnen houden. Zoek hier dus ook een bijpassende bureaustoel bij. Handig is om voor een model te gaan waarbij je zoveel mogelijk zelf kan verstellen, zo maak je hem perfect op maat bij jou lichaam. Maar zelfs al heb je de perfecte werkplek, het allerbelangrijkste is om genoeg rust te nemen. Dus eet vandaag eens niet snel een broodje in de kantine maar neem eens een lekkere wandeling in de lunch!

Geef een reactie