Meest uitgebreide nieuwswebsite

Nieuws

De koning als piloot

Nikkie

Vandaag las ik op de site van het AD dat Willem-Alexander nog steeds actief is als piloot. Dat is nu geen geheim meer, maar hij heeft vroeger meer dan 20 jaar gemiddeld twee keer per maand een vlucht gemaakt met een KLM Cityhopper. Zonder dat iemand er achter kwam uiteraard, want zijn diensten bleven strikt geheim. De vlucht van twee dagen geleden naar Griekenland bleef echter niet lang geheim. Er werd namelijk net voor vertrek op Instagram bekend gemaakt dat Willem-Alexander de piloot zou zijn van het vliegtuig. Dit werd bekend gemaakt door een van de passagiers; niemand minder dan Nikkie Plessen. Nikkie Plessen is een bekende mode-ontwerpster met haar eigen modemerk Nikkie. Zij vloog met enkele van haar medewerkers naar Athene.

Herkend of niet?

Dat is toch een onverwachte gebeurtenis; de koning als piloot. Echter gebeurt het vaker dan je zou denken. Willem-Alexander is namelijk parttime gastvlieger bij de KLM en zal dus toch regelmatig vluchten doen. Vroeger kwam je er echter wel eerder achter dat je de koning als piloot had. Voor 9/11 stond de deur naar de cockpit namelijk altijd open. Dan kon je een kijkje nemen en kon je je verbazen dat je wel een hele speciale piloot had. Tegenwoordig gebeurt dit zodoende minder snel. Nu zouden mensen er nog achter kunnen komen als zij de stem van de koning zouden herkennen via de cockpit radio. Hij hoeft zijn naam namelijk niet de noemen als copiloot, dus je hoort het niet gelijk bij verstrek. Soms wordt echter alsnog verteld na de landing dat de koning de copiloot was.

Ook gebruikte hij wel eens een nep achternaam om anoniem te kunnen blijven. Zo wordt de achternaam ‘Van Buren’ wel vaker door de koninklijke familie gebukt als schuilnaam. In 1986 heeft Willem-Alexander diezelfde achternaam gebruikt om anoniem de Elfstedentocht te kunnen schaatsen. De koning vloog vroeger expres met de Cityhopper doordat deze korte vluchten maakt en dezelfde dag weer naar Nederland terug vliegt. Zodoende kon de koning altijd weer op tijd terug zijn in Nederland voor het geval dat er iets zou gebeuren. Overigens vliegt de koning nu niet meer met de Cityhopper, hij is omgeschoold en vliegt nu met de Boeing 737. Dit zijn wat langere vluchten en kan zodoende ook betekenen dat hij een nacht op de bestemming moet verblijven. Echter is hij natuurlijk nooit echt alleen en onbeveiligd, er gaat namelijk wel extra beveiliging mee op zijn vluchten.

Geef een reactie