Meest uitgebreide nieuwswebsite

Nieuws

Ik doe het morgen wel weer, dat beloof ik!

Festool

Dus, je hebt het maandenlang uitgesteld maar je gaat toch eindelijk aan de slag. Je pakt je Festool erbij en durft die verbouwing eindelijk aan. Je had eigenlijk beloofd om er veel eerder mee te beginnen, maar ja, er kwam aldoor weer iets tussendoor. En hoe kan je nou beginnen zonder eerst de Festool systainer en de Festool geleiderails in huis te hebben. Of niet soms? Je denkt misschien dat het wel meevalt, maar wij mensen doen veel aan uitstel. Of het gewoon natuurlijk gaat, of dat we er heel bewust mee bezig zijn, dat maakt niet uit, we doen het allemaal wel eens.

’Je moet zin maken’

Zo gek is het niet, dat we de vervelende taken het liefst uitstellen tot we er eigenlijk geen keuze meer over hebben. Misschien denken sommigen dat ze het maar gelijk doen zodat ze ervan af zijn, en dat is ook een prima instelling. Maar veel mensen hebben daar juist helemaal geen zin in. Ze schuiven het liever door naar morgen, en die volgende dag hebben ze daar misschien spijt van, maar ja, we kunnen toch niet tijdreizen dus het moet dan maar. We moeten vaak zin maken om iets te doen, maar hoe meer we met dat concept bezig zijn, hoe minder zin we er juist in krijgen. Er is nooit een goede tijd om iets te doen wat we stom vinden, dat blijkt zo maar weer.
Festool

Het komt wel goed, toch?

Vaak denken we er niet eens heel bewust bij na als we iets uitstellen. We denken wel aan die taak die we nog moeten doen, maar laten dat al gauw weer wegvagen als we zeggen: ‘Ik doe het morgen wel’. Het gebeurt vaker met de kleine taken waar we eigenlijk nooit zin in hebben, en bij studenten gebeurt het vaak met leren en huiswerk maken. Want het komt uiteindelijk wel goed, toch? Totdat je die belangrijke toets verpest, inderdaad.

Van uitstel komt afstel

Ja, het is weer zo’n vervelend spreekwoord wat moeders tegen hun kind zeggen als ze weer niet aan het leren zijn voor die toets over een paar dagen, maar zoals bij alle spreekwoorden zit er een kern van waarheid in. Als je vandaag niet begint, dan heb je er morgen ook geen zin in, en als je het dan weer uitstelt, dan komt de einddatum al dichterbij. Dan kun je denken dat dat het cruciale moment is om te beginnen, maar je kunt ook denken dat het dan toch geen zin meer heeft en het dan helemaal aan de kant schuift. Zo komt van uitstel, afstel. Dus begin er nou maar gelijk mee, dan ben je er ook weer vanaf.

Geef een reactie