Meest uitgebreide nieuwswebsite

Nieuws

Leren bakken

Corona is een goede periode om iets nieuws te leren. En waarom niet leren bakken? In dit artikel geven we een aantal tips om een echte bakker te worden die fantastische gebakken in elkaar kan zetten.

Volg het recept

Als je dit artikel zou moeten afbakenen tot een enkele tip, zou dit het zijn. Alles, van het voorverwarmen van de oven tot het al dan niet invetten van de pan, staat al in het recept. Ja, je moet je pan vaak invetten. Maar soms zou je dat niet moeten doen. Idem als het gaat om het gebruik van boter op kamertemperatuur versus koud. Maar in plaats van al die kennis in je hoofd te houden, samen met de verschillende uitzonderingen op elke regel en de uitzonderingen op de uitzonderingen, moet je ervoor zorgen dat je het recept volgt. Daar is het tenslotte voor.

Meten is weten

Om je ingrediënten goed te kunnen afmeten, moet je ze afwegen. Dit verwijst meestal naar het meel, omdat het het hoofdingrediënt is bij het bakken en een die notoir moeilijk te meten is met behulp van volumemetingen zoals kopjes. Zoek daarom naar recepten die de ingrediënten in grammen in plaats van op volume vermelden. Natuurlijk kun je de conversie uitvoeren, maar de kans is groot dat als een recept op die manier wordt geschreven, het beter gaat werken.

Vers is beter

De hoogste prioriteit hier gaat naar chemische rijsmiddelen zoals bakpoeder, omdat ze na ongeveer zes maanden veel van hun effectiviteit verliezen, wat betekent dat je gebakken niet zullen rijzen zoals ze zouden moeten. Maar kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel verliezen ook hun kracht, vooral als je de voorgemalen soort koopt, dus het is belangrijk om verse ingrediënten te gebruiken.

Ongezouten boter

Nogmaals, het recept zal dit vrijwel zeker specificeren, dus volg het recept. Maar als het niet specificeert, gebruik dan ongezouten boter. Het toegevoegde zout heeft niet alleen invloed op de smaak, maar zout verandert ook de manier waarop de gluten in bloem zich ontwikkelen, wat ook de consistentie van je deeg kan beïnvloeden.

Mengen

Recepten herinneren je er vaak aan om dit te doen, maar als je beslag in een keukenrobot mengt, probeer je de ingrediënten zo goed mogelijk te mengen, en dit gebeurt niet als grote delen van het mengsel, zoals boter, eieren of suiker vastzitten aan de zijkanten van de kom. Gelukkig is het heel eenvoudig om de mixer om de 30 seconden te stoppen en de mengkom schoon te schrapen – zolang je eraan denkt om het te doen.

Uitdelen

Als je gebak eenmaal klaar is wil je deze graag delen. Om ze echt een geschenk te maken kun je cupcake doosjes gebruiken.  Ook stazakken zijn een optie.

Geef een reactie